Коя е столицата на музикалната мода? 19.04 | 12:25

Математици откриха града, музикалните предпочитания на жителите, на който съвпадат с най-много граждани на други градове

От Виолета Малинкова

Музиката е неизменна част от живота на всеки един човек, но кой би си помислил, че може да бъде обект на научни изследвания. Група математици, посветени на идеята, откриха града, музикалните предпочитания на жителите, на който съвпадат с най-много граждани на други градове, съобщава Lenta.ru.

В своята работа учените са използвали данни от музикалния сайт Last.fm, който заедно с плейлиста на популярните песни публикува ежемесечно и данни за географското местоположение на слушателите.

Изследователите са си поставили за задача да намерят топографска приемственост по отношение на вкусовете на меломаните. Математиците са анализирали данните от 200 града, от 2003 г. насам. Тъй като слушателите в малките градове били малко, информацията за тях била обработвана със специални алгоритми за премахване на статистически шум.

С помощта на модерни статистически методи, авторите успели да създадат графика с връзки, сочещи посоката на възприемането на музикалните вкусове. Изследвани са дори няколко варианта на графики за различни музикални жанрове.

В Северна Америка диктуващ модата в хип-хопа, (а и в останалата част от стиловете), се оказа метрополисът Атланта. Столица на индито стана Монреал. В Европа тези роли се изпълняват от Осло и Париж.

Получената графика има някои интересни особености. Например, градове с много сходни музикални предпочитания се оказаха несвързани помежду си - техните жители не оказват влияние върху предпочитанията си в получения математически модел.

В допълнение, противно на интуицията, влиянието върху музикалната мода се оказа несвързано с броя на населението - Ню Йорк и Лондон заемат много скромен размер на графиката. Авторите на модела искат да го използват за предвиждане на разпространението на популярната музика в бъдеще.

Освен меломаните, друг обекта на изследване от страна на математиците са социалните сайтове и по-конкретно - тяхната топография. Кой знае, може би ще успеят да прогнозират създаването на следващия Facebook?

Водещи

Най-четени