Лошият пример на приятелите в социалната мрежа е заразителен 04.09 | 14:47

Снимки с пушене и пиене провокират към подобно поведение

От Антония Михайлова

Снимките на приятели в социалната мрежа, които демонстрират пушене или употреба на алкохол, провокират подрастващите към подобно поведение, твърдят американски учени в статия, публикувана в Journal of Adolescent Health.

"Това е първото изследване, изучаващо как участието на тийнейджъри в социалните мрежи влияе на употребата на алкохол и цигари от тях", казва д-р Томас Валенте, професор по профилактична медицина от Медицинската школа Кек при университета на Южна Калифорния.

Изследователите се допитали до повече от 1500 ученици от 10-и клас от Лос Анджелис в периода от октомври 2010 до април 2011 година за приятелските им отношения онлайн и в реалния живот, а също за честотата, с която използват социалните мрежи, за никотиновата зависимост или употребата на алкохол.

Почти половината от всички ученици посещавали социалните мрежи Facebook и Myspace редовно. Към края на експеримента броят на потребителите на Facebook нараснал до 75%, а използващите Myspace намалели с 13%.

Средно 34% от участниците заявили, че имат поне един приятел в мрежата, който споделя онлайн за купони, а 20% разказали, че техни приятели публикуват снимки, на които пият и пушат.

Учените открили, че тийнейджърите, чиито близки приятели не приемат алкохол, по-често попадат под влиянието на онлайн пропагандата. "Нашите доказателства позволяват да се смята, че поведението на приятелите онлайн е значим инструмент за влияние върху връстниците. Важно е да се знае, че 95% от децата на възраст от 12 до 17 години в САЩ използват интернет всеки ден, а 80% от тях използват социалните мрежи за общуване", отбелязват авторите.

Водещи

Най-четени