МКС отива на дъното на океана след 2020 г. 28.07 | 16:14

Все още не ясно какъв точно проект ще замени космическата научна лаборатория след това

От Георги Георгиев

Русия и партньорите ѝ планират да потопят Международната космическа станция (МКС) на дъното океана в края на жизнения ѝ цикъл след 2020 г. По този начин те ще избегнат допълнителното замърсяване на околоземното пространство с големи отпадъци.

Това съобщи зам.-директорът на руската космическа агенция Роскосмос Витали Давидов, цитиран от PhysOrg.com.

В последно време парчетата боклук, носещи се свободно в околоземна орбита, се превръщат във все по-сериозен проблем. Миналия месец космическа отломка за малко не уцели станцията. Инцидентът принуди шесточленния екипаж на МКС да се скрие в скачения руски кораб "Съюз" и там да изчака, докато опасността отмине.

Станцията, която обикаля в орбита на височина от 350 километра над Земята, представлява сложна платформа за научни изследвания. МКС е съвместен проект на космическите агенции на Русия, САЩ, ЕС, Япония и Канада.

Първите компоненти на станцията бяха изведени в орбита през 1998 г. Тогава бе решено МКС да остане в космоса 15 години. В последствие споразумението бе удължено и бе решено тя да бъде използвана до 2020 г.

С отиването на дъното на океана, МКС ще повтори съдбата на предшественика си – руската станция "Мир", която бе потопена през 2001 г. след 15 години служба.

Този месец Москва обяви началото на ерата на кораба "Съюз", след като последният полет на американска совалка до станцията приключи и така руските космически капсули станаха единственото средство за достъп на американските астронавти до МКС.

В момента Русия разработва нов космически кораб, който да замени капсулите "Съюз", които са за еднократна употреба, освен секцията, която служи за връщането на екипажите на Земята.

Тестовете на новия кораб ще започнат след 2015 г. Той ще притежава елементи за многократна употреба, които ще бъдат на много по-високо технологично ниво от сега използваните, съобщи Давидов. Той добави, че Русия ще продължи да се съревновава със САЩ в изграждането на ново поколение кораби.

По време на пресконференцията зам.-директорът на Роскосмос каза още, че остава неясно какъв проект ще замени МКС и дали въобще човечеството се нуждае от станция на ниска околоземна орбита.

"Множество от задачите, които ще трябва да разрешим, са свързани с околоземното пространство", обясни Давидов той и добави, че нова космическа станция може да бъде използвана като база за построяването на конструкции, които да изследват дълбокия космос и да достигнат до другите планети в Слънчевата система.

Водещи

Най-четени