Малки тайни около големия iPhone 26.03 | 16:31

Любопитни детайли около създаването на революционния телефон

От Георги Георгиев

Apple винаги е била компания, около която витаят слухове и тайни. Затова всяко парченце неофициална, но достоверна информация около нов продукт или услуга на технологичния гигант предизвиква вълни от интерес.

Поредната порция любопитни факти идва от Грег Кристи – старши инженер в Apple, койт e бил част от екипа, създал първоначалния проект за iPhone през далечната 2005 г. Това му позволява в интервю за Wall Street Journal да разкрие някои от интересни детайли директно от кухнята, съпътстващи раждането на революционния смартфон.

В интервюто Кристи, който стои в основата на редица iPhone разработки, в това число и функционалността Slide to unlock, описва оригиналния екип зад проекта като "шокиращо малък". По онова време членовете му работят над няколко идеи и концепции за начина, по който устройството от тайнствения project Purple трябва да изглежда и какво усещане трябва да създава то у потребителите.

В един момент обаче нетърпеливият Стив Джобс дава на екипа срок от две седмици за намиране на оптималния вариант за iPhone. В противен случай той ще повери проекта на друг екип. Пришпорването дава резултат и така се ражда най-ранната концепция за iPhone, в която той се приема като смес между телефон със сензорен екран и iPod. Устройството трябва да е и без физическа клавиатура.

Части от историята на Кристи бяха публикувани още в New York Times през октомври 2013 г. но в сегашния материал на Wall Street Journal излизат много нови и интересни детайли. Можете да се запознаете с тях от тук.

От думите на инженера на Apple виждаме как Стив Джобс си е поставил като основна цел да запази проекта в тайна. Затова служителите е трябвало да криптират ранните снимки на iPhone, така че те да не изтекат в публичното пространство или още по-лошо - да отидат при конкурентите от Samsung.

Наред с това Кристи отново вади на бял свят обсесивното желание на шефа на Apple да изпипа всеки един детайл по устройството, скитайки до там че да промени изгледа на имейла приложението в точно преди официалното представяне на продукта.

Водещи

Най-четени