Манекените за краш тестове - на ново ниво 25.09 | 13:58

BioRID е създадена специалисти на GM

От Кремена Бедерева

Американският автомобилен концерн General Motors е решил да изведе манекените за краш тестове на ново ниво. В момента компанията работи върху устройства от ново поколение, създадени специално за използване на задните седалки на колите, съобщава Econ.bg.

Последната генерация от манекени, наречени BioRID, е създадена специалисти на GM в сътрудничество с инженери от университета Чалмърс в Гьотеборг, Швеция. Това става ясно от информация на сайта Mashable.

Подобно на хората усъвършенстваните "изкуствени човеци" от второ поколение разполагат с 24 гръбначни прешлена, които са комбинирани с торсионни шайби, уретанови брони и пружини, симулиращи човешките мускулите.

Самият гръбначен стълб е инсталиран в обсипан с датчици силиконов торс. В долната му част дори е поместен пълен с течност изкуствен пикочен мехур.

Благодарение на купищата електроника новите манекени могат с голяма точност да покажат какво точно се случва с човешкото тяло по време на катастрофа, предавайки към компютрите гигабайти информация в секунда. Преди да бъдат приети за масово тестване на нови автомобили, куклите трябва да преминат през многобройни повтарящи се тестове, при които да се докаже тяхната ефективност и надеждност.

Освен от университета Чалмърс в проекта участват и инженери от Chrysler, Ford и Humanetics Innovative Systems, като последната е производител на BioRID.

Водещи

Най-четени