Мобилно приложение следи за неплатени на данъци 11.03 | 14:00

До момента то има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте

От iNews

Чрез телефона можем да проверим дали издадената касова бележка е истинска, или е фалшификат, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП). Новата версия на мобилното приложение позволява на потребителите да сканират отпечатания на бележката QR код и да проверят нейната достоверност.

Нововъведението е част от предложените промени в наредбата за касовите апарати, която слага срок на търговците и се очаква до това лято всеки касов бон да е с QR код.

Приложението може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Начинът, по който се осъществява потребителската проверка е лесен – след сканиране на кода, върху телефона се появяват данни за самата покупка – това са стойност, дата, час, както и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Следващата стъпка е клиентът да сравни данните от хартиената бележка и мобилното приложение. В случай на разлика, апликацията позволява директен контакт с НАП по телефона

за сигнализиране за фалшива касова бележка. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП.

До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.

Водещи

Най-четени