НАСА засне най-забележителната гледка в Слънчевата система (СНИМКА) 13.07 | 13:27

„Джуно” прелетя над перфектната космическа буря - "Голямото червено петно"

От iNews.bg

НАСА засне най-красивата и силна буря в Слънчевата система. Американският космически апарат "Джуно” прелетя над бурята късно вечерта в неделя, предлагайки на човечеството поглед върху една от най-забележителните гледки в Слънчевата система. Става въпрос за т.нар. "Голямото червено петно”, разразяващо се на най-голямата планета от системата, предаде БГНЕС.

"Стотици години наред учените наблюдават, любопитстват и теоретизират по темата за "Голямото червено петно” на Юпитер. А сега имаме най-страхотните снимки на света”, сподели вълнението си Скот Болтън - главният изследовател на "Джуно” от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

Сега планетолозите са екзалтирани от мисълта, че вече ще могат да научат повече за факторите, предизвикващи бурята. По думите на Болтън обаче, това ще отнеме известно време, тъй като е необходимо първо да се анализират данните от "Джуно”, които космическият кораб е иззел, докато е преминавал на 9000 км височина над бурята.

Тези дългоочаквани снимки увековечават "перфек тната буря” в изкуството и науката”, каза и Джон Грийн, ръководител на отдела по планетология в американската агенция за космически изследвания по повод новата находка.

През април тази година диаметърът на "Голямото червено петно” е бил 16 350 км – близо 1,3 пъти колкото размера на Земята.

По данни на НАСА то съществува повече от 350 години и представлява антициклон около център на високо атмосферно налягане. Според някои то е забелязано за първи път от италианския астроном Джовани Доменико Касини през 1665 г.

 

 

Водещи

Най-четени