Най-подходящата кола за начинаещ шофьор 15.12 | 13:02

На какво да заложите при избора на първата си кола?

От iNews.bg

Взели сте си изпитите, решили сте листовките без грешка, на кормуването са ви скъсали само първия път, но на втория сте успели да издържите изпита и вече имате пълното право да шофирате. Този сценарий е изключително познат на бъдещите кандидат-шофьори – особено, на живеещите в България. Но трудностите не спират дотук – шофьорската книжка не кара колата, но все пак трябва да имате такава, нали?

Затова решавате да си купите първата кола – това на вид елементарно занимание за повечето нормални страни, у нас носи след себе си известни спънки – било то финансови, организационни, бюрократични и какви ли още не. Но въпреки това вие сте решени на всяка цена да "завладеете" българските пътища с най-новата си придобивка.

Но каква кола да си изберете?

Като за начало – младите и нови шофьори имат различни реакция, сядайки за първи път зад волана. Има и разлика между разбирането за колите при жените и мъжете. Плюс това да не забравяме и родителското тяло, което, например, е решило да ви направи чуден коледен подарък – първата ви кола.

Така че – наслаждавайте се и четете какво трябва да знаете и търсите при избора си на първа кола.

Най-добрият автомобил за начинаещ – сложен въпрос, но със сигурност той трябва да притежава много аксесоари и съоръжения за безопасност, в сравнение с други коли – освен застраховката. Затова трябва да се търсят екстри като антиблокиращи спирачки, въздушни възглавници – задължителните на волана, но и допълнителни отстрани, както и електронен контрол на стабилността.

Всичко това разбира се, освен че ще ви донесе сигурност и безопасност, ще ви струва и доста пари, но не забравяйте, че вашата безопасност е на първо място пред парите. По-добре е да си купите по-безопасна и сигурна кола, отколкото по-евтина.

Ако сте родител и искате да купите кола на отрочето си, парите, разбира се ще са ви основна мотивация. Но не забравяйте да проверите колко бърза е колата – младите шофьори са неопитни и лесно се увличат да шофират на бързи обороти, което никак не е препоръчително. Едно заради дебнещите полицаи, второ – заради безопасността и риска от катастрофа.

Друго важно условие за първата кола е разходът й на гориво – може би, едно от най-важните в дни на икономическа криза. Това е важно условие, което ще ви "бърка" в джоба в доста дългосрочен план. Тук не трябва да се подлъгвате и да си купувате голяма кола, именно, защото тя ще "гълта като ламя". Те не са никак икономични, а това определено е доста важно условие за един начинаещ шофьор, но не само.

Интернет изданието Buzzle предлага списък на най-добри коли за тези, които те първа се впускат в приключението, наречено шофиране, като този списък е условен и може да послужи за ориентир в разнообразието от марки автомобили и комплексно да ви създаде представа за бъдещата ви първа кола. Интересното е, че в този списък липсват италиански и френски коли.

Най-добри автомобила за начинаещите шофьори

Kia Soul

Тази кола има изключително нисък разход на гориво. Със своя 4-цилиндров двигател и 142 конски сили колата е лесна за управление и маневриране по улиците.

Toyota RAV4

Тази кола е старо решение на Toyota за начин на съчетание в едно на размер и икономия. Плюс, че не е чак толкова огромна като за начинаещ шофьор. За сметка на размера, идва разходът на гориво, безопасността, която тя осигурява за пътниците и въпреки това е достатъчно широка и има допълнително пространство за краката ви.

Honda Civic

Колата е доста забавна за каране, предвид и по-ниската й цена, в сравнение с предните две. Малък минус за автомобила е свикването с него – отнема известно време, особено за начинаещ шофьор. Но все пак – свикнете ли е, е доста лесна за управление.

Chevrolet Malibu

Колата е удобна и икономична. Има опция за икономичен вариант на автомобила, с 4 цилиндров двигател. Спестява гориво и няма как да загубите контрол върху колата. Единственият недостатък на тази кола за начинаещ водач е 6-степенната скоростна кутия и скоростният лост и превключването между автоматичен и ръчен режим на шофиране.

Subaru Outback

Ако парите не са ви проблем, тази кола е точно за вас. Тя е по-скъпа, но пък харчи доста малко гориво, плюс това може да я карате на почти всякакъв път, без компромис по отношение на контрола. Цената определено е недостатък, тъй като поддръжката й е доста скъпа.

Ford Fiesta

Един от най-добрите варианти за покупка на нов автомобил, ако сте решили да сдобиете с първата си кола. Тя има всички стандартни функции за безопасност, комфорт и доста достъпна цена. Предимството й се допълва от кожена тапицерия и отопляеми седалки. Тя е доста удобна, практична, а пък и изглежда доста добре, предвид малките си размери.

Volkswagen Passat

Моделът, който се очаква да излезе догодина през септември ще бъде доста по-добра версия от модела от 2010 г., а и доста по-евтин. Според автора на списъка на автомобили за начинаещи шофьори тази кола е предназначена за американски пътища. Ние, разбира се, живеейки в България, не бихме се съгласили веднага с него – особено пък, ако живеете в Перник. Със сигурност ще докажете точно обратното – тази кола, освен че е подходяща за всякакви пътища, е доста икономична и има добър интериор.


Водещи

Най-четени