Народът въстава срещу АСТА 31.01 | 12:53

Потребители организират Facebook група и национален протест

От Мартина Панайотова

Масово недоволство у нас от вчера насам предизвика новина, че България е подписала договор за присъединяване към Международното търговско споразумение за борба с измамите (АСТА), което ограничава свободния достъп, разпространение и теглене на "програми или уреди, заобикалящи защитата за копиране на дискове с програми, филми или музика."

Във Facebook се появи и групата "Ние казваме "НЕ" на ACTA!/Bulgaria says "NO" to ACTA!", членовете на която подготвят национален протест на 11 февруари.

От създаването си преди един ден до този момент към групата са се присъединили над 12 000 участници, които са се обявили против забраната на торент и други канали, предлагащи свободния достъп до продукти, които са защитени по някакъв начин от законите за защита на търговските марки.

Организаторите изпратиха отворено писмо до медиите, което гласи:

"Както би трябвало да Ви е известно, на 11.02.2012 г. се подготвя протест срещу това търговско споразумение, което според всички здравомислещи, незаслепени и нарочно заблудени хора е силно ограничаващо и нарушаващо правата, които имаме като свободни хора.

Трябва да стане ясно, че никой от нас, невъзприемащи това т.нар. "търговско споразумение", не подкрепя пиратството и ограбването на труда на когото и да било. Притесненията, които поражда АСТА, са доста по-сериозни оттова, което се афишира.

Още по-притеснително е, че споразумението е предложенo и се приема без никакво обсъждане и едва ли не в тайна от хората. Всички ние, които заставаме зад тази кауза, се надяваме този път да отразите подобаващо гражданската ни позиция и да не бъдем оприличавани като "платени футболни агитки" или хора, които са манипулирани от някой със собствени користни цели, както се случи след протеста против разрешителното за проучване и добив на шистов газ, предоставено на фирма "Шеврон"!"

Във Facebook, протестното събитие е обявено от 11 часа на 11 февруари, с начална точка Пилоните на НДК. Краят му е планиран да приключи на пл. "Народно събрание".

Организаторите призовават всички участници да носят "хартиени маски на Anonymous" преди протеста на всички участници като част от хореографията на самия протест."

Най-четени