Наши младежи впечатлиха руски министър на авиоизложението МАКС-2017 19.07 | 13:23

Българите са създали проект за полети около планетите от Слънчевта система

От iNews.bg

Четирима млади български членове на Авиационно-космически форум-България /АКФ/, които участват със свой проект и с щанд на открития на 18-ти юли т.г. Международен Авио-Космически Салон МАКС-2017 в гр. Жуковски в Подмосковието, получиха поредно признание лично от министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров. Той им подари самолетен винт с цветовете на руското и българското знамена, с което символно се предава щафетата на младежкия форум "От винта!”, който е част от голямото изложение, предаде БГНЕС.

Българската група от Авиационно-космически форум-България има амбицията да организира подобен фестивал за младежко научно-техническо творчество на територията на страната ни. А най-добрите проекти да бъдат представяни след това на най-големите форуми в тази област в Русия и по света. Това би привлякло на една площадка всички заинтересовани млади хора – ученици, студенти и млади учени до 35 години, което ще спомогне за създаване на контакти на високо ниво с учени и инженери от целия свят и популяризиране на техническите дисциплини, нещо, от което страната ни има остра нужда.

Проектът на младите българи "Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система" е в палатата на Международния фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество "От винта!" /otwinta.com/ и получи поддръжката на нейния ръководител Виктория Соболева. Разработката на модела на летателното тяло е на координатора инж. физик Недислав Веселинов – докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски” , на физика Дамян Иванов – студент-магистър във Физическия факултет на Софийски университет и пилот на различни типове самолети, на Мариан Михайлов – студент в Московския авиационен институт - Москва и на Елина Христова – ученичка в Професионална гимназия по ветеринарна медицина и земеделие "Александър Стамболийски"-гр. Лозница.

На българския щанд младите конструктори и изследователи, освен презентацията си, представят напечатан на 3D принтер модел на летателен апарат, който предизвикаха сериозен интерес сред посетителите още в първия ден на изложението. Техни партньори са фирмите METAL TECHNOLOGY GROUP, SolidFill, авиокомпанията България Ер и общината в гр. Лозница.

Водещи