Нов скенер премахва нуждата от баркодове 09.03 | 11:50

Разработката на Toshiba е способна да разпознае всеки продукт в супермаркета

От Георги Георгиев

Японският технологичен концерн Toshiba е разработил технология за разпознаване на плодове, която един ден може да завладее касите на супермаркетите по света.

Всъщност новият скенер за обектно разпознаване (Object Recognition Scanner - ORS) е способен да разпознае всеки продукт в супермаркета. Така той може да изпрати в историята баркодовете и всички неудобства, свързани с използването им.

В основата на създаденото от японските инженери устройство стоят технологии за визуално разпознаване на текстури и цветове. Системата е особено удобна за чекиране на пресните плодове и зеленчуци. Те често нямат отделни баркодове като останалите продукти и се налага персоналът или клиентите да се занимават с поставянето на такива.

Технологията на Toshiba е толкова напреднала, че може да се справи и със задачи, по-сложни от определянето на разликата между ябълката и портокала. ORS-скенерът може да отличава и самите сортове ябълки, круши или грозде.

В момента инженерите на компанията създават база данни от най-често срещаните продукти в супермаркета и правят фини настройки на скенера, така че той да се превърне в пълноценен заместител на баркод скенерите.

Водещи

Най-четени