Откриха малка повреда в Curiosity 22.08 | 15:26

Повреден сензор за отчитане на вятъра ще затрудни събирането на част от данните

От Георги Георгиев

НАСА съобщи за първа повреда на борда на роувъра Curiousty, който в момента прави първата си "разходка" по повърхността на Марс, съобщава BBC.

Сензор, разположен върху станцията Rems (Rover Environmental Monitoring Station), който отчита данните за параметрите на вятъра, е претърпял непоправима повреда, отчитат анализът от получените данни.

Екипът на мисията набляга на факта, че тук не става въпрос за голям проблем, а за по-скоро за повреда, която ще затрудни правенето на част от измерванията на посоката на вятъра на Червената планета.

Все още не е ясно как точно е настъпила аварията, но инженерите предполагат, че най-вероятно тя се дължи на удар от камък, отнесен от силната въздушна струя при кацането на апарата. От НАСА описват новината като изолирано "разочарование" на фона на грандиозното начало на мисията.

Роувърът Curiosity, познат още като Марсианската научна лаборатория (MSL) преди две седмици кацна успешно във вътрешността на марсианския кратер "Гейл". По план той трябва да работи в продължение на поне две земни години, като една основните му цели ще бъде откриването на доказателства, че животът на Марс е бил възможен в миналото.

В момента инженерите от контролният център в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА завършват пълната проверка на всички системи и инструменти на Curiosity.

Метеорологичната станция на роувъра е разработена от екип от испански учени, участващи в многомилиардния проект. Нейната цел е да запише температурата на въздуха и на почвата на планетата, атмосферното налягане, както и скоростта и посоката на духащите в кратера ветрове.

Събраните досега данни сочат, че температурата на въздуха в кратера "Гейл" е около минус 2 градуса по Целзий през марсианския следобед, като през нощта тя пада до минус 75 градуса. За сравнение най-ниската температура, измерена на Земята, е била измерена на територията на в руската антарктическа станция Восток през 1983 г. - минус 88,3 градуса по Целзий.

Водещи

Най-четени