Отпускат военни имоти за Sofia Tech Park 24.10 | 13:40

Теренът е с площ от около 300 дка и се намира на четвърти километър

От Ралица Стоянова

Правителството отне от Министерството на отбраната поради отпаднала нужда имоти в София, промени статута им от публична в частна държавна собственост и реши да бъдат внесени като непарична вноска в капитала на "София Тех Парк” ЕАД (Sofia Tech Park).

Теренът е с обща площ от около 300 дка и се намира на бул. "Цариградско шосе”, четвърти километър, информират от правителствената пресслужба. В него ще започне изграждането на първия научно-технологичен парк в страната.

Целта на Sofia Tech Park е създаване на екосистема за подкрепа и развитие на иновациите и високите технологии в сферата на информационните и комуникационните технологии, природните науки и зелената енергия, като ще подпомага създаването на партньорства и инициирането на съвместни проекти между бизнеса и науката.

Паркът ще предостави платформа за развитие на водещи иновативни компании, инкубатор за стимулиране създаването на нови предприятия в приоритетните области, обучителни програми, лабораторно оборудване в подкрепа на приложни изследвания от страна на бизнеса и научните среди, интерактивна среда за среща на децата с постиженията на науката и високите технологии и други.

Изграждането на Sofia Tech Park ще стане на два етапа като ще струва общо 300 млн. лева. Големи компании като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за технологичния парк.

Водещи

Най-четени