Пак настояваме за „.бг“, не искаме трибуквен домейн 13.01 | 16:29

След множество дискусии мнението е същото, развитие няма

От Нели Минчева

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и организациите, които представят интернет общността в България, ще засилят диалога с Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN) във връзка с желанието за регистриране на "бг” за домейн на държавата ни на кирилица.

Това реши работна група от представители на Министерството, ICANN, Регистър.БГ, Суперхостинг.бг, УНИНЕТ, Баском, Българската уеб асоциация, БАИТ.

Експертите се обединиха около мнението, че след отказа на ICANN да регистрира ".бг” по бързата процедура поради визуална прилика със съществуващи символи на латиница, българската страна ще изчака втора възможност да кандидатства с желаното име.

Ще се обърнем към Съвета по стандартизация на географските имена да предприеме действия за вписване на стринга "бг” в официалните списъци на ООН с кодове на държавите. Това ще бъде допълнителен аргумент в полза на желанието на България да регистрира тези символи и в интернет пространството на кирилица, според участници в работната група.

Представителите на интернет общността отхвърлиха сценариите България да кандидатства за домейн с трибуквен стринг или да прекрати действията по регистрация на интернет име на кирилица. Диалогът между министерството и неправителствения сектор в областта на интернет управлението продължава в партньорство.

Водещи

Най-четени