Пентагонът ще следи Фейсбук постовете у нас 25.10 | 13:54

За това алармира Диляна Гайтанджиева

От Ани Романова

Пентагонът се готви за анализиране на Фейсбук постовете в България, алармира журналистката Диляна Гайтанджиева. Тя се позовава на обява, открито качена на официалния сайт на Colso Corporation.  Това е частна компания, наета от Департамента по отбрана на САЩ, която търси да назначи американски граждани с допуск до класифицирана информация и военен опит, с познания на български език, за позицията Анализатор на социалните мрежи в България, базиран в Тампа, САЩ. Очаквано на сайта не се споменава нищо за целите на съответните анализи, пише 19min.bg.
 
Това не е първият случай, при който българските потребители са станали обект под наблюдение. Припомняме, че през април т.г. стана ясно, че Фейсбук неправомерно продаде личните данни на около 36 хил. български потребители на компанията Кеймбридж Аналитика.Компанията на Зукърбърг потвърди информацията след запитване на БНТ, но подчерта, че става дума за хакерски манипулации.

Според данни на Фейсбук  18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти повече - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.

Сред засегнатата информация на потребителите е списъкът с контакти, детайли като електронни разговори и съобщения, електронна поща, движения, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.   

В интервю Зукърбърг, призна за съвсем тенденциозна намеса в личната комуникация. Той разкри, че  се "сканират"  и всички чатове на потребителите.

Официално Фейсбук събира информацията, за да създава персонализирани (или таргетирани) реклами. Чрез следене и на активността, социалната мрежа успява да покаже реклами, към които даден потребител би проявил най-много интерес. Този трик обаче вече се използва и за политически цели. 

Подобно събиране на данни вече провокира мега скандал в САЩ.  Тегленето на инфоформация от профилите на милиони избиратели, осъществено от Кембридж Аналитика изигра решаваща роля в предизборната кампания на Тръмп.

Кембридж Аналитика вече действа и в България. По-рано 19 минути разкри, че българска партия с голям бюджет е станала първият клиент на компанията у нас. Цената е около сто хиляди лева месечно за подобряване на имиджа и коментарите в социалните мрежи.

Водещи

Най-четени