Плазма дисплей, който се движи свободно в пространството (ВИДЕО) 05.07 | 17:11

И реагира на допир

От Ивайло Коралски

Демонстрираната на снимката в ляво фея не представлява GCI анимация, а реален, свободно движещ се в пространството дисплей. Нещо повече – въпросният реагира на допир.

Подобни плазма дисплеи все още са крайно непопулярни, но не са и напълно нова технология.

При досегашните опити обаче, свободно движещите се в пространството светлини бяха създавани от технология, която може да изгори кожата на човек. Причината се крие във факта, че всеки воксел (пиксел в 3D пространството) е изграден от нагрени с наносекундни лазери молекули.

За да успеят да изготвят споменатите воксели в такива, които са безопасни за допир, учените от университетите на Цукуба, Уцуномия, Токио, в колаборация с Технологичния институт на Нагоя използват лазери, които изстрелват снопове плазма всяка фемтосекунда.

Въпросната фемтосекунда се равнява на една милионна от една милиардна от секундата (или 0.000 000 000 000 001), докато споменатата наносекунда е една милиардна от секундата.

Подобни скъсени импулси не могат да наранят човешката кожа, превръщайки крайния продукт в реагиращ на допир, допълва Gizmodo.

Нещо повече – образуваните обекти могат да променят формата си в реално време (едно сърце може да се пречупи на две, когато бъде докоснато) както и да предават усещане за допир. 

Към днешна дата технологията на учените, базирана на фемтосекундните лазери, може да произвежда изображения с максимален размер от само осем кубични милиметра и резолюция до 200 хиляди воксела за секунда.

Хората, стоящи зад проекта, се надяват в бъдеще да могат да разширят мащабите на технологията. Основната идея е да тя може да се използва от масовата публика, превръщайки се в комерсиален продукт. 

А и, кой знае, тя може да бъде предвестник на дълго бленуваните от човечеството интерактивни холограми и дори свободно движещите се в пространството компютри на Тони Старк.

Видео, следва:

Водещи

Най-четени