По-добре пари от Зукърбърг, отколкото Нобелова награда 21.02 | 15:28

Трима ИТ милиардери дават по 3 милиона долара за голямо научно откритие

От Александър Бакалов

Предполагаме, че не е нужно да ви представяме три от знаковите фигури в Силициевата долина – създателят на Facebook Марк Зукърбърг, съоснователят на Google Сергей Брин и руският предприемач Юрий Милнер, инвестирал в Twitter, Zynga, Facebook и къде ли още не.

Още по-излишно е да ви обясняваме, че тези трима технологични гении буквално не знаят какво да правят с натрупаните милиарди. Е, сега научаваме какво ще правят поне с част от тях, благодарение на вестник Guardian. Зукърбърг, Брин и Милнер са основали заедно фондацията Life Sciences, която ще раздава най-голямата награда в областта на науката.

Breakthrough Prize (букв. Награда за пробиви) ще бъде връчвана на учени, извършили пробиви в областта на лечението на болести и удължаването на човешкия живот. За своите успехи те ще получават по 3 млн. долара. За сравнение, най-престижната награда за научно постижение - Нобеловата - е на стойност от 1,1 милиона долара.

От новата фондация вече обявиха първите 11 победители – учени, които работят по откриването на лечение на рака, диабета, болестта на Паркинсон и други тежки заболявания.

Още подробности за Life Sciences и тяхната Breakthrough Prize можете да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени