Половината смартфони ще са под Android през 2012 г. 08.04 | 09:14

Софтуерът на Apple ще бъде на второ място до 2014 г., прогнозират от Gartner

От Нели Минчева

През 2012 г. с операционната система на Google за мобилни телефони Android ще бъдат оборудвани близо половината (49,2%) от използваните общо 630 млн. смартфона в света, като тя ще помогне за "демократизирането" на тези апарати. Това се казва в доклад на анализаторската компания Gartner.

"Търговците, продаващи апарати под Android, ще продължат да се съревновават помежду си за дял от пазара, което ще доведе до спад на цените за потребителите", коментира в съобщение на компанията анализаторът Роберта Коза.

Софтуерът на Google в момента работи в голяма част от телефоните във високия ценови сегмент на компании като Samsung, HTC, Motorola, пише АФП. Но "дългосрочно, той може да разшири присъствието си към смартфони от средния до ниския клас, най-вече на развиващите се пазари", смятат анализаторите.

Увеличаването на ролята на интелигентните телефони ще позволява прекарване на все повече време в интернет, получаване на електронни писма, докато сме в движение, снимане на снимки и видео, слушане на музика, използване на различни приложения. Според Gartner през 2011 г. ще бъдат продадени общо 468 млн. смартфона в глобален мащаб, или с 57,7 на сто повече от 2010 г.

Софтуерът iOS на Apple, използван в iPhone, ще бъде на второ място на пазара до 2014 г., прогнозират от компанията.

Мнението на експертите е, че хората, които имат смартфон, ще искат да притежават и мултимедиен таблет. При избора си на таблетно устройство пък те ще се спират на такова със същата операционна система като мобилния им апарат, защото начинът на функциониране вече ще им е познат.

"Това ще позволи на потребителите да споделят същия опит на всичките си апарати, както и да ползват същите приложения, поддръжка, да запазват точките, които са постигнали в играните от тях любими игри", допълва Роберта Коза.

Най-четени