Предлагат нови правила за електронния подпис 05.06 | 09:34

Целта е да се създаде предвидима среда, коментират от ЕК

От Деляна Петкова

Нови правила, улесняващи трансграничните и електронните транзакции в Европа буха вписани в регламент на Европейската комисия. Предложението обаче е все още в начална фаза и не е получило всички необходими съгласия.

Целта на новите правила е да създадат предвидима среда по отношение на електронната идентификация и електронния подпис. 

Сред предложенията например е да се създаде вътрешен пазар за електронните подписи и свързаните с тях трансгранични доверителни услуги. Това ще гарантира, че тези услуги ще имат правен статут като тези на хартиен носител, уверяват от Брюксел.

Ще бъде дадена и възможността изцяло да се разгърне основният потенциал на електронните обществени поръчки за намаляване на разходите.

Предложението на Комисията е съобразено както със съществуващите национални системи за електронна идентификация, така и с предпочитанията на онези държави членки, където няма такива системи. Освен това обаче мерките няма да бъдат задължителни за всички страни от ЕС - ще се позволява на страни със системи за електронна идентификация да се присъединят към европейската система или да останат извън нея.

Или с други думи предложението, изготвено от ЕК няма да задължи държавите или физическите лица да придобиват спациални национални карти за самоличност или електронни карти за самоличност. Регламентът цели да бъдат потърсени и други решения за електронна идентификация.

Освен това целта е не да бъде въведена европейска система за електронна идентификация или друг вид европейска база данни или дори да даде достъп на трети страни до личните данни на европейците.

В същото време новите предложения могат да помогнат много - например на студентите, които вместо до пътуват до университета си в чужбина, само за да попълнят хартиените формуляри, могат онлайн да попълнят формите.

Правилата ще облекчат живота и на европейците, които се местят в друга страна от общността и трябва да попълнят множество документи, както и на европейците, които имат нужда от спешна медицинска помощ в друга държава то ЕС.

Освен за облекчения за живота на гражданите електронната идентификация може да помогне и на юридическите лица - за многобройни процедури, като например за електронните обществени поръчки. Фирмите ще могат да подпишат тръжните документи, вместо да правят разходи за куриери.

Нещо повече - дори и самите компании ще могат да бъдат учредявани чрез интернет, а годишните отчети да се подават по електронен път. 

Водещи

Най-четени