Програма разпознава човешките емоции с точност до 87% 25.08 | 11:25

Алгоритъмът е важна крачка в млада област на науката – "емоционални изчисления"

От Антония Михайлова

Учени разработиха компютърен алгоритъм, който позволява да се разпознаят емоциите с висока точност въз основа на анализ на печатания от тях текст върху клавиатурата, пише в статия, публикувана в сп. Behaviour & Information Technology.

Учените от Бангладеш са разработили програма, която обединява в себе си два популярни метода за разпознаване на емоциите на потребителите – анализ на динамиката на ударите по клавишите на клавиатурата и ключови думи и фрази в напечатания текст.

Данните за връзка между стила на напечатаното на клавиатурата и емоциите били получени предварително от група доброволци, а по втория метод – вече от готова база данни с ключови думи и предложения, асоциирани с едни или други емоции. Общо били разглеждани 7 вида емоции – радост, страх, злоба, тъга, отвращение, срам и вина.

Като съвместили двата метода в един алгоритъм, учените след провеждането на серия тестове открили, че компютърът се оказал способен да определи усещането за радост при доброволците с точност до 87%, на второ място се оказала злобата – 81%.

Изследователите отбелязват, че работата им се явява важен принос в относително млада област на науката – "емоционални изчисления", която се занимава с развитието на способностите на компютрите не просто да отгатват, но и точно да разпознават емоциите на потребителите, което има големи перспективи в изчислителната техника на бъдещето.

Водещи

Най-четени