Разбиха мита за ползата от позитивното мислене 20.02 | 16:13

Оказа се, че може и да ни навреди

От iNews.bg

Много изследвания твърдят, че позитивното мислене има способността да лекува. Нещо повече, експертите съветват едва ли не да се пристрастим към ведрото възприемане на света около нас и към "розовите" очаквания за събитията. Е, оказа се, че това може и да не е толкова полезно, колкото си мислите.

"Какво разбираме под позитивно мислене? Позитивното мислене философско мислене ли е? Мислене на дадени обстоятелства през ъгъла на различни перспективи, на различни алтернативи?

Ако това е позитивно мислене, това е добре, но ако позитивното мислене е само ентусиазмът и възторгът, прекомерният ентусиазъм, прекомерният възторг, прекомерната предубеденост, че трябва винаги да казваме суперлативи за себе си и за другите, това обременява", казва д-р Давид Йерохам, психиатър, психотерапевр, терапевт по психодрама пред БНТ.

Експертът е категоричен, че това не може да причини депресия. Все пак е възможно да утежни всякакво психологично състояние.

"Преди всичко ние трябва да се грижим за това да може въобще да мислим. Всякаква свръхстимулация на мисленето, независимо дали в позитивна или в негативна посока, всяка свръхстимулация на ума, води до блокиране на мисленето. И затова свръхапокалиптичните видения, както и свръхентусиазмът всъщност блокират нашите размишления, нашияпоглед върху реалността", добави специалистът.

Водещи