Разкриха още една от големите мистерии на Вселената 03.11 | 14:22

Учени разгадаха какво представлява „тъмната материя“

От iNews.bg

Темата за необятната Вселена винаги е вълнулава милиони хора. Изглежда най-важната мистерия, свързана с нея, е на път да бъде разгадана, обясняват учените.

Става въпрос за това какво представлява така наречената "тъмна материя", която съставлява 85% от Вселената. Експертите са категорични, че няма начин тя да е само от звезди, защото щяхме да наблюдаваме как те летят във всички посоки. Допълнителната маса, и следователно допълнителната гравитация, биха могли да ни дадат обяснение защо това не се случва.

Още през 1977 г. учените Роберто Печеи и Алън Куин разкриват съществуването на аксионите. Това са леки стабилни частици, които не носят електричен заряд, но в силни магнитни полета индуцират възникването на фотони. Именно те са съставят "тъмната материя" и според съвременните изследователи.

Благодарение на супер компютър учените успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Така разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта, което означава, че е 10 милиарда по-лека от един електрон. Изследователският екип стигнал и до заключението, че на всеки кубичен сантиметър от Вселената се намират приблизително 10 милиона аксиони. И тъй като черната материя има тенденцията да се "скупчва", това означава, че в Млечния път аксионите са по цял трилион на кубичен сантиментър!

Именно това доказателство ще позволи на физиците да търсят тази невероятно малка частица в нашия свят. Разкриването на същността на тъмната материя би спомогнало да открием истинските причини за Големия взрив, пише БГНЕС.

Водещи

Най-четени