Робот маймуна без глава ще спасява хора (ВИДЕО) 23.08 | 14:06

RoboSimian е разработка на JPL и Станфордския университет

От Антония Михайлова

В рамките на съревнованието по разработка на роботи за спасителни операции Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL) представи своя маймуноподобен кандидат на име RoboSimian. Той изглежда малко плашещо, отчасти защото няма глава, но не бързайте да ненавиждате робота, който е предназначен да ви спаси живота.

Проектиран от инженерите на НАСА и Станфордския университет, RoboSimian е участник в конкурс на DARPA, който призовава участниците за създаването на силни, подвижни и адаптивни роботи. Те трябва да могат да оказват помощ при сериозни бедствия от рода на аварии в ядрени реактори или разрушени сгради. С други думи – на места, които са прекалено опасни за човека.

За да заемат първо място в състезанието, полуавтономните роботи трябва да изпълнят няколко сложни задачи от рода на разчистване на отломки от сгради, използване на инструменти за разбиване на бетонна стена, включване на пожарен шланг към източник на вода и шофиране на транспортно средство в зоната на бедствие.

Състезанието е започнало през 2012 г., първите изпитания ще бъдат през декември, а финалистът ще бъде определен следващата година. Призът от турнира е 2 млн. долара.

Много екипи разработват проекти на човекоподобни роботи, но RoboSimian изглежда по-скоро като някой от нашите предци маймуните. Той има четири гъвкави крайника, всеки от тях снабден с трипръстов манипулатор, способен да се с прави с фините операции, изисквани при спасителни мисии.

Вижте робота в действие, както и компютърен модел как ще изглежда финалната версия на машината.

Водещи

Най-четени