Русия подозира щатски радар за аварията на "Фобос-Грунт" 18.01 | 13:29

НАСА отхвърли твърденията, че американски радар е поразил сондата

От Георги Георгиев

НАСА отхвърли изказаната от Русия версия, че междупланетната сонда "Фобос-Грунт" може да е пострадала от въздействието на американски радар, съобщават информационните агенции.

Източник на руския вестник "Комерсант" от ракетно-космическия отрасъл на страната твърди, че междупланетната станция "Фобос-Грунт", която аварира след изстрелването си през ноември миналата година, не успя да се насочи към Марс и падна на Земята тази неделя (15 януари), може случайно да е пострадала от американски радар.

Източникът не изключва през първите часове след старта космическият апарат да е навлязъл случайно в обсега на американския радар на атола Куаджалейн (Маршалови острови), който следял в момента траекторията на астероид.

Излъчен от локатора импулс с мегаватна мощност може да е повредил електрониката на "Фобос-Грунт", поради което станцията не е могла да задейства двигателя си, предполага източникът.

Той специално изтъква, че се разглежда възможността да става дума за "форсмажорни обстоятелства", а не за целенасочено действие.

От НАСА опровергаха версията с обяснението, че на 9 ноември, когато е била изстреляна сондата, на Маршаловите острови не е бил използван радар за проследяване на движението на астероид.

Космическата агенция каза, че за подобни цели използва радари в Калифорния и Пуерто Рико.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин също заяви във вторник, че не изключва възможността аварията на "Фобос-Грунт" да е станала по вина на американски радар, припомня БТА. Тази версия има право на живот, каза той пред журналисти, коментирайки твърдението, че аварията на "Фобос-Грунт" може да се дължи на външно въздействие.

"Ако това е така, ще бъдат направени всички необходими изводи, за които сега е рано да се говори", допълни Рогозин.

Най-четени