Руска ракета с американски спътник падна в Тихия океан 01.02 | 10:50

Вероятно аварията се дължи на автоматично изключване на двигателя

От Елена Коцева

Ракета-носител "Зенит-3SL" с американски комуникационен спътник "Интелсат-27" падна в Тихия океан, след като се отклони от предварително разчетената си траектория, съобщава ИТАР-ТАСС.

Ракетата е била изстреляна от плаваща платформа в Тихия океан.

Към момента не постъпва телеметрична информация от устройството. Според информация на източници на руската агенция "Зенит—3SL” е паднал в близост до платформата "Одисей".

Вече два планирани старта на ракетата-носител бяха отлагани, но и в двата случая това не беше аргументирано с технически причини.

Вероятно аварията се дължи на автоматично изключване на двигателя, вследствие на подаването на данни за отклонение от зададената траектория. На самата платформа, от която е даден стартът, няма нанесени щети. Според други руски агенции, самата траектория е била зададена погрешно. 

Ракетата носител "Зенит-3SL" се състои от ракета "Зенит-2", произведена от конструктурското бюро "Южмаш". Комуникационният спътник "Интелсат-27" принадлежи на американската компания Intelsat.

Сателитът е бил проектиран да работи 15 години и е трябвало да обслужва дейността на компанията Intelsat в Америка и Европа, като предостави разширени възможности за средствата за масова комуникация и правителствените нужди.

Стартовата маса на спътника е 6 тона и 241 килограма. Това е най-тежкият спътник, който се извежда в орбита в рамките на проекта "Морски старт"

За анализ на аварията и неуспешния пуск се събира извънредна комисия. 

Водещи

Най-четени