САЩ държи да има най-бързия суперкомпютър до 2025 година 31.07 | 09:33

Моментният лидер е китайски

От Ивайло Коралски

Президентът на САЩ Барак Обама е издал административна заповед, в която настоява САЩ да създаде най-бързия суперкомпютър до 2025 година.

NSCI (National Strategic Computing Initiative) се е заела със задачата страната да изработи екзаскейл компютър и по никакъв начин да не изостава от конкурентните нации в борбата за технологичен прогрес. 

Самата изработка ще се поеме от федерално подразделение, което ще бъде подпомагано по всякакъв начин, за да могат и резултатите от неговата работа да не закъсняват. Въпросното трябва да търси и специфична реализация на почти безлимитната изчислителна мощ на бъдещата машина.

Например хардуерът ще помогне на NASA в по-доброто разбиране на турболенция, за да може впоследствие с нея да се съобразят в още по-голяма степен дизайните на леталните апарати. Компютърът ще бъде използват и за медицински изследвания.

САЩ може и да разполага с най-голяма бройка в ТОП 500 класацията на суперкомпютри, но най-бързите машини принадлежат на Япония и Китай. Например китайският Tianhe-2 е най-бързият компютър в света вече почти три поредни години.

С подкрепата на местното правителството и Барак Обама в частност, NSCI се надява САЩ да може да задмине своите конкуренти в битката за най-висока производителност.

Водещи

Най-четени