Само 14% от българите знаят какво е цифровизация 03.10 | 16:28

Трябва да се качим на влака на дигитализацията, смята Г. Лозанов

От Елица Елефтерова

Под 14% са хората, които са наясно какво представлява цифровизацията* у нас. Това посочи председателят на комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков по време на дискусионната платформа "Година преди старта: Дигитална България", пише Econ.bg.

Съществуват няколко проблема при цифровизирането на страната, според него. Първо това е законодателната рамка, която се променя, но процесът тече твърде бавно и на фона на приближаващата се крайна дата ние все още сме в началото на цифровизацията.

Според Божков трябва да се осигури и финансирането на самия проект. Трябва да се плати на първия мултиплексен оператор, който е инвестирал в първата фаза на дигитаризацията на страната, но все още очаква да му се плати. Божков изрази съмнение, че може и да не стигне физически времето до крайния срок за всички детайли по процеса на дигитализиране. Причината за това е липсанта на координация, както и информационна кампания за гражданите.

Цифровизацията ще се случи, въпросът е дали ще стане когато сме дали дума, т.е. до септемврии 2013 година, или през 2015 година, когато ще приключи процесът в цяла Европа, смята председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.

Според Лозанов все още сме в самото начало на процеса на цифровизиране. "СЕМ вече е издал 20 лиценза на предприятия, които ще осигурят 27 програми, но това не е достатъчно, за да се навакса загубеното време и да се спазят сроковете", посочи той.

"Влакът на братя Люмиер отдавна е вече на депо. Трябва да се качим на последния влак на дигитализацията, за да не останем в миналото”, посочи експертът. Той допълни, че да се бавим с това е все едно да настояваме все още да гледаме черно-бяла телевизия.

* Цифровизация - процес на преминаване от аналогово ефирно към цифрово ефирно излъчване.

Водещи

Най-четени