Световни компании ще се борят за безопасен интернет за децата 01.12 | 19:06

Те ще вземат предвид нуждите на подрастващото поколение

От Георги Георгиев

Близо 30 водещи световни компании се събраха, за да основат нова коалиция, чиято цел ще бъде изграждането на по-добра и по-безопасна интернет среда за децата.

Сред 28-те основатели на организираната от Европейската комисия (ЕК) коалиция влизат компании от ранга на Apple, BT, Deutsche Telekom, Facebook, France Telecom-Orange, Google, LG Electronics, Microsoft, Nintendo, Nokia, Orange, Research in Motion, RTL Group, Samsung, Vivendi и Vodafone.

Приоритетите на новата организация включват действия за улесняване на докладването на вредно съдържание, гарантиране на пригодността на настройките за сигурност към различните възрастови групи и предоставяне на повече възможности за родителски контрол. За тази цел създателите на коалицията ще вземат предвид нуждите на подрастващото поколение, което започва да посещава интернет на все по-ранна възраст.

Членовете, основатели на коалицията, се договориха по списък с основни задачи, включващ действия в пет области:

- Лесни за използване и надеждни инструменти за докладване: лесни за намиране и разпознаване опции на всички устройства, чрез които да се докладва и реагира на съдържание и кореспонденти, които изглеждат вредни за деца;

- Настройки за сигурност съобразени с възрастта: настройки, съобразени с нуждите на различните възрастови групи (подобни настройки могат да определят до каква степен информацията на потребителя е достъпна; например дали информацията за връзка или снимките са достъпни единствено за близки контакти вместо за широката общественост);

- По-широка употреба на класификацията на съдържание: разработване на общовалиден подход за възрастова категоризация, който да се използва във всички сектори и да предоставя на родителите разбираема информация за възрастовите категории;

- Повече възможности за родителски контрол и по-широкото му използване: активно популяризиране на лесни за употреба инструменти с цел възможно най-широкото им използване;

- Ефикасно отстраняване от интернет на вредни за деца материали: подобряване на сътрудничеството с правоприлагащи органи и горещи линии с цел предприемане на бързи действия за премахване на детската порнография от интернет.

Коалицията представлява кооперативна доброволна намеса. Гарантирането на безопасността на децата в интернет е ключов елемент от програмата в областта на цифровите технологии за Европа.

Статистиките сочат, че децата в Европа започват да влизат в интернет средно на седемгодишна възраст. 38 % от децата на възраст от 9 до 12 години в интернет заявяват, че имат профил в социална мрежа, независимо от възрастовите ограничения.

Повече от 30 % от децата в интернет влизат в мрежата от мобилно устройство, а 26 % – от конзола за игра.

Водещи

Най-четени