Светът праща по-малко спам 06.07 | 07:27

Делът на нежеланите рекламни съобщения е намалял до нивата от 2008 г.

От Нели Минчева

Изпращаните нежелани рекламни съобщения чрез електронна поща в света са намалели до най-ниско ниво от 2008 г., сочат данни на компанията за информационна сигурност Symantec.

Нейните специалисти обаче все пак предупреждават, че спамът продължава да бъде "опасна сила", предава АФП.

Около 39,2 млрд. спам-съобщения са били разпращани средно на ден през месец юни. По този начин спамът се сдобива с дял от 72,9% от общия обем на изпратени електронни писма.

Равнището е най-ниско от 2008 г., когато беше затворена базираната в Калифорния хостинг компания McColo, която имаше сървъри, използвани от много ботнет мрежи, разпространяващи спам и зловреден софтуер.

Около 40% от нежеланите електронни реклами през юни са били на фармацевтични продукти. За сравнение, в края на 2010 г. делът им е бил над 64%, се казва още в доклада на Symantec.

В същото време обаче се е появила нова разновидност на този спам, съдържаща представката "Wiki”, с която се привлича вниманието към промоции на фалшиви лекарствени продукти, както и на "нова" фармацевтична марка "WikiPharmacy”.

Добрата новина според специалистите е, че хората са станали далеч по-предпазливи, отколкото са били преди години, и в по-малка степен се доверяват на информацията в съобщения, които не са очаквали да получат. Препоръчително в тази насока е осведомяването по темата и отразяването ѝ в медиите да продължи, за да може допълнително да намалява броят на тези, които са склонни да предоставят лични данни на меко казано подозрителни податели.

Водещи

Най-четени