Сензационно откритие! Тайнствена сила размества Млечния път 01.02 | 16:33

Галактиката се движи с относителна скорост през последните 30 години

От iNews.bg

Учени направиха сензационно откритие за Млечния път. Според ново изследване тайнствена сила размества Млечния път из Вселената. Установено е, че галактиката се движи с относителна скорост през последните 30 години. Засега обаче не са ясни причините за това преместване, отбелязва CNN.

"Открихме една празнота в точно обратната посока, която осигурява "тласък" - липса на притегляне. В едно теглене, ако има повече хора в единия край, след това потокът ще бъде към тях, а не към по-слабата страна", сподели Брент Тъли, автор на изследването.

Учените обясняват, че галактиката ни е привлечена към район с десетки групи от галактики. Той е разположен на 750 милиона светлинни години от нас и се казва концентрацията Шапли или Шапли атрактор.

"Галактиките се раздалечават в резултат от разширяването на Вселената. Въпреки това, всяка галактика изпитва гравитационни привличания от съседни галактики, които причиняват движения към региони с висока плътност. Нашата слънчева система е една малка част от галактиката, която наричаме Млечен път. Когато нашата галактика участва се включи в потока, ние просто се включваме в надпреварата", добавя Тъли.

Водещи

Най-четени