Смартфон сваля сметката за ток 01.04 | 16:47

В Черна гора масово дават до 280 евро джаджата и хитър софтуер

От iNews.bg

Смартфон със специално приложение сваля драстично сметката за тока. Умната джаджа започва да се превръща в хит в Черна гора. Там хората все по-масово започват да си купуват такива смартфони, съдържащи съответното приложение. Чрез него устройството се свързва с електромера и го манипулира, за да отчита по-малко потребление. Схемата на практика е почти недоказуема, тъй като всичко става дистанционно и инкасаторите много трудно могат да докажат вмешателството в работата на измервателния уред.

Въпросните смартфони обаче не се продават свободно. Търговията върви единствено през затворени групи в социалните мрежи, до които имат достъп само определени хора. Цената на смартфоните варират между 160 и 280 евро, като зависят от модела и възможностите му. След като се сдобият с устройството обаче черногорците бързо избиват инвестицията и излизат на печалба.

По-изгодният вариант обаче е да се манипулира по-стар електромер. Там ефектът е по-голям за разлика от този при най-модерните. При тях възможностите са ограничени и постиганата икономия от сметката е по-малка.

Водещи