Смартфоните вече ще познават и автори на картини и скулптури 12.03 | 16:55

Ново приложение ще сканира произведението и ще съобщава чие е

От iNews.bg

Смартфоните отдавна се "научиха" да разпознавват авторите и изпълнителите на музика. Сега обаче джаджите вече ще могат да го правят също с картини и скулптури. Ново приложение ще сканира произведението и ще информира потребителите за автора и историята му, съобщава Artprice, предаде БГНЕС.

Приложението се нарича Smartify и може да бъде вашият "персонален арт куратор". Според неговия създател Танос Кокиниотис, цитиран от изданието New Scientist, програмата съчетава функциите на музикалните услуги на Spotify и Shazam, само че за визуално изкуство. Приложението има програма, която използва технология за разпознаване на изображения, позволявайки на потребителите да получат повече информация за картината само с насочване на камерата на смартфона към нея.

Любимата ви картина пък може да бъде записана в лична виртуална галерия. Глобален достъп до приложението трябва да има през май тази година. То ще работи с всички произведения на Райксмузеум, колекцията Wallace в Лондон, както и избрани галерии на Лувъра и Метрополитън музей, Ню Йорк. Smartify планира да се разрастне, като комбинира информация за колекциите на различни музеи по света.

Водещи

Най-четени