Спираш тока на Ню Йорк – Пентагона те „награждава“ с ракета 31.05 | 17:35

САЩ ще разглеждат големите кибератаки срещу инфраструктурата си като актове на война

От Георги Георгиев

Пентагона ще представи нова стратегия, която ще класифицира големи кибератаки като актове на война, проправяйки пътя към потенциален военен отговор, съобщава в. "Уолстрийт Джърнъл".

Според вестника Пентагона планира да разкрие първата по рода си стратегия отнасяща се до кибер войните следващия месец. Стратегията ще бие и своеобразно предупреждение към хакерите, които може да се опитат да саботират електрическата система, метро линиите или тръбопроводите, разположени на територията на САЩ.

"Ако изключите енергийната ни система, може би ние ще пуснем ракета през комина на къщата ви" казва официален военен представител на Пентагона, цитиран от вестника.

Според вътрешни източници, новата стратегия ще спазва съществуващите международни правила, определящи конфликтите. Те ще бъдат адаптирани във виртуалното пространство.

Така в бъдеще американските военни ще решават за всеки отделен акт на киберагресия дали да приложат сила в отговор. Анализът им ще бъде базиран основно на това дали хакерската атака е нанесла толкова поражения, колкото би нанесъл ответен военен удар. Решението ще зависи и от възможността да се установи с висока точност източникът на атаката.

Формализирането на правилата на бъдещите кибервойната идва в отговор на пораженията, които вирусът Stuxnet нанесе на ядрената програма на Иран миналата година. За атаката бяха обвинени САЩ и Израел, които отказаха да коментират случая.

Инициативата се провежда и заради кибер атаката по американските военни системи през 2008 г. която ясно показа на Пентагона реалната опасността от подобни актове на агресия и доведе до създаването на ново военна структура, посветена на този проблем.

iNews припомня, че през уикенда американскията оръжейния производител Lockheed Martin съобщиха за голяма кибератака срещу информационната им мрежа, която успешно е била отразена.

Водещи

Най-четени