Спряха продажбите на Galaxy 10.1 в САЩ 27.06 | 14:30

Щатски съдия разпореди Samsung да спре продажбите заради патентен иск на Apple

От Георги Георгиев

Късно във вторник (26 юни) американски областен съдия нареди на Samsung да спре продажбите на своя таблет Galaxy 10.1 в САЩ. Забраната ще бъде в сила, докато съдът не разгледа оплакването на Apple, че корейският електронен производител е копирал дизайна на iPad в своя продукт, съобщават AP.

По думите на областен съдия Луси Кох инициираното от Apple дело най-вероятно ще се увенчае с успех. "Apple са се подготвили добре по делото", коментира Кох.

В края на миналата година съдията заяви, че двата таблета (Galaxy 10.1 и iPad) са "почти неразличими". Тогава Кох отказа да издаде забрана на таблета на Samsung. Сега обаче тя промени мнението си, след като американският Апелативен съд постанови случаят да бъде разгледан отново, заявявайки, че Apple имат сериозни основания за оплакването си.

"Въпреки че Samsung имат право да се конкурират, това не им дава право да го правят по нечестен начин, наводнявайки пазара с продукти, нарушаващи патентните права", е написала съдия Кох в решението си от вторник. В него тя заявява още, че Apple ще бъдат "непоправимо засегнати", ако продажбите на Galaxy 10.1 продължат.

От Samsung заявиха, че са разочаровани от решението на съда. В изявление на корейската компания се казва, че ще бъдат предприети необходимите законови стъпки и че решението на съда няма да окаже значително влияние върху бизнес операциите на компанията.

Решението на американския съд е малка част от много по-голямата патентна война между двата технологични колоса, водена през последните години на територията на Америка, Европа и Австралия.

Делото по настоящия патентен иск на Apple е предвидено да стартира от следващия месец в Сан Хосе.

Водещи

Най-четени