Стивън Хокинг с нова теория за черните дупки 30.11 | 16:56

Какво показва изследването на учените за суперротациите

От iNews.bg

Физиците-теоретици Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Ендрю Строминджър предложиха да се разшири класическото описание на черните дупки, съобщава порталът лента.ру, цитиран от БГНЕС.

В рамките на формализма на Арновит-Дезер-Мизнер, популярен при опитите за квантово разглеждане на пространството-време край черните дупки, се използват понятията маса, импулс, момент на импулса и специалните заряди, в частност електрическият.

В новия труд учените предлагат при описанието на гравитационните обекти да се използва супертранслацията – преобразования, които описват идентични светлинни лъчи, съществуващи на хоризонта на събитията на черната дупка. Както показват пресмятанията, те водят до изменение в суперротационния заряд на гравитационния обект.

"Те (суперротациите) са още един вид симетрия на безкрайността, в която вие не просто премествате светлинните лъчи нагоре и надолу, но им давате възможност да се движат един спрямо друг”, каза в началото на 2016 г. Строминджър.

Тогава Хокинг, Пери и Строминджър предложиха ново решение на парадокса за загубата на информация в черните дупки. За тази цел те използват и представите за супертранслацията, а своята тогавашна публикация съобщават, че планират да се заемат с изследване на суперротацията.

Водещи

Най-четени