Страхотно изобретение на млади българи – чаша за кафе и вафла в едно 18.11 | 13:46

Cupffee решава проблема и с тоновете пластмасови отпадъци, които трябва да се рециклират

От iNews.bg

Млади изобретатели от Пловдив доказаха, че българите сме упорит, работлив и умен народ. Мирослав Запрянов, Младен Джалъзов и Симеон Гавраилов направиха фурор с нещо, над което се трудиха в последните няколко години. От няколко дни те са най-канените за интервюта и участия в тв студия.

Историята на Мирослав, Младен и Симеон е наистина любопитна. Те са приятели още от първи клас. Странното хрумване на Мирослав е още от далечната 2002 година и се състои в направата на вафлена чаша за кафе, която да бъде изконсумирана заедно с горещата течност, но след като завършват училище всеки от тях поема по различен път и идеята бива забравена за известно време. През 2013 година тримата предприемат действия за превръщането на идеята в реален проект, а през 2014 година създават и фирма "Къпфи". Запознайте се с подробности тук.

След години на опити, множество проблеми и няколко разработени машини, вафлената чаша Cupffee е завършен продукт, който бе презентиран на стилна церемония в пловдивски хотел "Империал". Българското изобретение ще е на пазара от догодина.

1808561Еко чашата е изработена изцяло от натурални продукти - предимно зърнени. С леко сладникав вкус консистенцията на Cupffee не влияе върху вкуса на кафето. Запазва характерната си хрупкавост и вкус при престой на напитката в нея за повече от 40 минути, което е доказано в лабораторни условия. Вафлената чашата е патентована, тя може да се използва както за топли и студени напитки, така и за сервиране на десерти и други хранителни продукти.

Създателите на ядливата чаша се придържат стриктно към политиката за опазване на околната среда - "Не е ли по-лесно да намалим генерирането на изключително вредните пластмасови отпадъци, отколкото да се налага да ги събираме и рециклираме? И не е ли по-ефективно да намалим изсичането на вековните ни гори, отколкото да се мъчим да ги възобновяваме в момента, в който осъзнаем, че са жизнено важни за оцеляването ни", попитаха риторично изобретателите по време на презентацията. Аплодисментите, които получиха от препълнената зала пък са ясен показател, че хората са узрели за иновативни методи, дори когато се касае за нещо рутинно, каквото е човек да се наслади на чаша кафе.

Няма да е преувеличено, ако се направи извод, че изобретението не е просто готино хрумване, а същинска революция. И то предизвикана от млади българи. Такива, които не са се спрели пред родната бюрокрация, пред чутовни трудности и пред всевъзможни подводни камъчета. За да предложат в крайна сметка един продукт, който няма да е чудно да предизвика бум в световен мащаб.

1808562

Водещи

Най-четени