Телевизор, на който говорите, без да ви гледат странно 11.01 | 07:22

Той ще има интерфейс, далеч надхвърлящ способностите на дистанционното

От Георги Георгиев

Да говориш на телевизора обикновено е знак за силно вълнение на зрителя, ментална нестабилност или самота. Сега обаче производителите на приемници са решили да превърнат говоренето на малкия екран в рационално поведение благодарение на серия от телевизори, които реагират на човешка реч.

В понеделник (9 януари) от LG съобщиха, че ще пуснат за продажба дистанционно за телевизорите си от висок клас, което съдържа микрофон. Така скоро ще можете да говорите в микрофона, като думите ви ще излизат като текст върху екрана. Технологията ще ви позволява да поствате съобщения в Twitter или да сърфирате в интернет само с помощта на гласа си.

За момента обаче няма да можете да сменяте каналите или да контролирате нивата на звука, като крещите на телевизора си, признават създателите на устройството.

От Samsung също обявиха, че работят върху телевизор, който отговаря на гласови команди и дори ще разполага с вградена камера. Докато гледате смарт-модела ES8000, той също ще ви наблюдава, следейки всеки жест на ръката. Така ще можете да следите курсора и да стартирате и управлявате приложения с едно махване на ръката.

Днес нарастващото усложняване на моделите принуждава производителите да поставят все повече копчета на дистанционните. Тази тенденция обаче не може да продължи вечно, което налага търсенето на приемлива алтернатива.

В опит да реши проблема миналата година LG представи дистанционното Magic Wand, което може да реагира на движения подобно на контролер на гейм конзола.

Инженерите на Samsung пък възнамеряват да използват вградени камери, които да разпознават кой точно стои пред телевизора. Тази информация ще му позволява отварянето на персонализиран комплект от приложения, които всеки член на семейството използва.

Водещи

Най-четени