Умират ли таблетите? По всичко личи, че потребителят е гладен за нещо ново... 06.02 | 11:39

Продажбите през 2014 г. едва кретат, а през 2013 г. беше истински бум

От Филипа Тодева

Продажбите на таблети са спаднали драматично през миналата година за сметка на огромния ръст през 2013 година. На годишна база ръстът в този бизнес е с около 4%, като в целия свят са продадени повече от 229 милиона таблети, но през 2013 година този процент е бил 50.

Очевидно - еуфорията и от тези устройства бавно преминава.

Все повече потребители предпочитат да ползват устройствата по-дълго време или направо си купуват смартфони с по-големи дисплеи. Особено забавяне в продажбите е отбелязано в четвъртото тримесечие, когато продажбите са били близки до тези от 2010 година.

Експертите отбелязват, че може би производителите на мобилни телефони не са помислили как производството на по-големи смартфони ще се отрази на бизнеса им с таблети. Но както с всичко останало, така и това предизвикателство за бизнеса, вероятно няма да доведе до изчезването на таблетите, а до тяхното усъвършенстване.

До момента компанията производител Apple е на първо място по продажби с пазарен дял около 27%. На второ място е основният конкурент Samsung с пазарен дял от 14,5%. Трета е китайската компания Lenovo, която държи около 5% от пазара, а на четвърто място е тайванската Asus с 4-процентен пазарен дял.

Вижте най-добрите модели таблети за 2014-2015 година.

Водещи

Най-четени