Фейсбук бори фалшивите новини с "Военна стая" 23.10 | 12:29

Това е ръководен център, създаден от социалната мрежа преди изборите

От Ани Романова

В централата на Фейсбук в Силициевата долина са създали т. нар. "Военна стая", която се бори с фалшивите новини, съобщи АП, цитирана от "Монитор".

Тази стая всъщност е ръководен център, създаден от социалната мрежа за борба с фалшиви профили и неверни новинарски публикации преди наближаващите избори. Зукърбърг в крайна сметка превърна подобряването на Фейсбук в свое лично предизвикателство за 2018 г.

Военната стая е важна част от извършващите се подобрения във Фейсбук. Нейната технология използва системата за изкуствен интелект, която Фейсбук употребява за подпомагане на откриването на "недостоверни" публикации и потребителско поведение. Повече от 20 различни екипа сега съгласуват усилията на над 20 000 човека, повечето подизпълнители, посветили се да блокират фалшиви профили и измислени новини и да спират други злоупотреби във Фейсбук и останалите й услуги. Като част от тези усилия Фейсбук също така е наела проверители на факти, които да преглеждат новинарските материали, публикувани в социалната й мрежа.

Фейсбук признава заслугата на своята военна стая и на други засилени проверки за изтриването на 1,3 милиарда фалшиви профила през последната година и премахването на стотици страници, създадени от чужди правителства и други субекти, опитващи се да причиняват неприятности.. Чакрабарти например призна, че някои "дефекти" са попречили на Фейсбук да предприеме неуточнени действия за предотвратяване на опити за манипулация на първия тур на президентските избори в Бразилия по-рано този месец. Той отказа да навлезе в подробности. Военната стая сега е съсредоточена върху следващия тур на изборите в Бразилия и наближаващите избори в средата на мандата в САЩ. Големи американски и бразилски знамена висят на срещуположни стени, а часовници показват времето в двете страни.

Водещи

Най-четени