Хакерска атака срещу Yahoo открадна данните на 500 000 потребители 23.09 | 12:25

Грандиозната афера от преди 2 години е разкрита през август, разследва я ФБР

От iNews.bg

Преди повече от 2 години от интернет портала Yahoo е била открадната лична информацията от близо 500 милиона клиенти. Предполага се, че са откраднати имена, е-мейл адреси, телефонни номера, рождени дати, както и тайни въпроси и отговори на потребителите. Аферата се разследва от ФБР, съобщиха световните агенции.

Хакерската схема обаче е разкрита едва в началото на август. Тогава потребител с прякор "Мир” се регистрира в известен в хакерските среди сайт на черно и се опитва да продаде лични данни и пароли на потребители, регистрирани в Yahoo.

От компанията смятат, че хакерът е бил спонсориран от чужда държава. Според специалистите притесненията идват в голяма степен от това, че над 50% от интернет потребителите използват една и съща парола в различните сайтове. Така при хакерска атака и достъп до данните хакерите лесно достигнат и до банковите ни сметки и до още много лични поверителни данни.

Според представители на "Yahoo” хакерът не е достигнал до банкова информация.

Специалистите обаче съветват потребителите да бъдат внимателни и да не отварят непознати адреси или препратки, а тези, които не са променяли паролата си от 2014 г. насам, би трябвало да го направят.

От Yahoo заявяват още, че се опитват да осъществят контакт с хората, от които предполагат, че е била взета лична информация.

Разследването на ФБР продължава.

Водещи

Най-четени