Хапче-камера ще пътува в организма ни 10.02 | 18:30

Футуристичната джаджа ще предложи алтернатива на пълната колоноскопия, която понякога е невъзможна

От Георги Георгиев

Здравните власти на САЩ са одобрили за ползване футуристично устройство, което ще спести на пациентите редица неприятни преживявания по време на традиционното изследване на червата, известно като колоноскопия.

Става въпрос за създадената от израелска компания миниатюрна камера с формата на хапче PillCam – натъпкана с електроника капсула, която се поглъща като обикновено лекарство но вместо да се разтвори в стомаха, ще пропътува и заснеме целия път през отделителната система. Методът ще помогне при пациенти, при които пълната колоноскопия е невъзможна, пише "Машабъл".

За целта футуристичната PillCam е снабдена с камери от двете си страни. Тя ще измине целия път в стомаха и червата на пациента за рамките на осем часа, правейки множество снимки отвътре. Въпросните ще бъдат предавани безжично към носено от пациента устройство, като така създадената галерия на вътрешностите ни впоследствие ще бъде проучена от лекар.

PillCam е дело на израелската компания Given Imaging. Тя ще се използва в случаите на непълна колоноскопия, които само на територията на САЩ са 750 хиляди годишно. Непълна означава, че при нея докторите не са способни да видят всичко, което се случва в червата ни, поради ред причини, обясняват специалистите.

Цената на едно хапче-камера е около 500 долара, което по американските стандартни въобще не е много, като се има предвид, че една традиционна колоноскопия там може да струва хиляди долари.

Водещи

Най-четени