Храната на бъдещето ще идва от 3D-принтер 26.01 | 10:02
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери
Създаването на вкусна и евтина храна на 3D-принтер ще стане възможно най-рано след 30 години, смята японският дизайнер и технолог на корпорация "Дентсу” Рьосуке Сакаки. Той е разработил нова технология за приготвяне на традиционното в Япония суши.
Сакаки признава, че "отпечатаните” по неговата технология ястия засега отстъпват на традиционното суши и е необходимо време, за да има изобретението търговски успех и да бъде икономически изгодно.
Според него, през следващите 5 години отпечатването на храна ще струва скъпо. Предвид темповете, с които се развива техниката и се увеличава броят на потребителите на подобни продукти, отпечатаното суши ще стане по-евтино от обикновеното, смята Сакаки.
За да се постигнат същите качества като на натуралното суши, вероятно ще са необходими поне още 30 години. За да стане вкусно, е необходима правилна текстура, а това е сложен процес, обяснява изобретателят.
С помощта на съществуващите в момента 3D-принтери това е трудно осъществимо. Необходими са принтери, които печатат на клетъчно и молекулярно ниво.
За момента може да се използва комбинация от растителен желатин като агар-агар и продукти с животински произход, за да се пресъздадат разнообразни вкусове.
Доскоро едва ли някой си е представял, че цифровата фотография ще замени лентовата, да не говорим за изработването на обемни предмети на 3D-принтери. Сакаки решава да доразвие този процес и създава принципно нова концепция за изработване на храна.
За отпечатването на обикновена снимка на обикновен принтер е необходимо съчетание на четири основни цвята – червен, син, жълт и черен. За храната, е необходимо да бъдат съчетани различни вкусове – солено, сладко, кисело и горчиво, уточнява дизайнерът.
Ако се използва технологията на струйния печат, мастилото може да бъде заменено със соев сос, саке или оцет и да се съчетае с други продукти, за да се програмира промяна на вкуса.
В касетите на 3D-принтера за суши са включени съставки като желатин, оризово брашно, соева маса, водорасли, подправки, хранителни бои и витамини. С помощта на принтера и ръцете на робот се създават миниатюри в кубични форми, които не могат да бъдат създадени от човешка ръка – например суши под формата на старинен замък.
За разработването на тази технология Сакаки създава проекта "Open Meals”, в който участват 20 човека – дизайнери, технолози, програмисти, учени и предприемачи.
Планира се тази година в един от ресторантите в Токио да се инсталира 3D-принтер за изработване на храна. Сега вече може да се създава имитация на месо от соева маса и мазнини, както и десерти и сладоледи с красиви форми.
"Екипът ни се занимава основно с принтери за суши, но в рамките на проекта "Open Meals” е разработена обща концепция, обединяваща в себе си храненето, технологиите и изкуството. Смятаме по този начин да създадем храната на бъдещето”, подчертава Сакаки. /РИА "Новости" и БГНЕС
Водещи
-
Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия
"Прокуратурата е пробита от руско влияние", заяви бившият военен министър
28.04 | 18:00
-
Какво ни носи ретрградният Плутон от 1 май до 12 октомври?
Всички зодии ще бъдат засегнати по един или друг начин
28.04 | 17:40
-
Боряна Калейн спечели бронзов медал на обръч в Ташкент
Златото взе представителката на домакините Тахмина Икромова
28.04 | 17:20
-
Делян Добрев: ПП са източи 1.2 млрд. от комплекса "Марица Изток" в последните 3 години
"Промяната" умишлено водиха към фалит "Булгаргаз", за да може бизнесът да се вземе от Сашо...
28.04 | 17:00
Най-четени
-
Пореден спад в цените на основните хранителни продукти на борсите
Минимално поскъпват кравето сирене и кашкавалът тип "Витоша"
28.04 | 10:20
-
Плугчиева: Начело на МВнР трябваше да застане кариерен дипломат
Няма нужда да стоя там, където не ползват съветите ми, коментира тя оттеглянето си от кабинета
28.04 | 10:00
-
Борисов: Моят противник на тези избори са проруските партии (ВИДЕО)
Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма, заяви той
28.04 | 13:59
-
Половината пенсионери не са доволни от пенсията си
От 1 юли 2024 г. влиза в сила и 11% увеличение на пенсиите по „швейцарското правило“
28.04 | 13:20