Целият свят в едно приложение 12.01 | 17:44

Ново мобилно приложение осигурява достъп до океан картографска и научна информация

От Георги Георгиев

Ново мобилно приложение предоставя на потребителите опростен достъп до огромни бази данни с изображения и информация - запазена до момента територия за изследователи на Земята и околната среда, пише PhysOrg.

Програмата Earth Observer може да бъде използвана с продуктите с тъчскрийн на Apple - iPhone, iPad и iPod Touch. С нея потребителят може да се получи достъп до изключително подробни карти и богата информация за силите, които действат по повърхността на Земята под океаните и в атмосферата.

Създадено от обсерваторията "Ламонт-Дохърти" към университета в Колумбия, приложението може да бъде управлявано по интуитивен начин посредством докосвания. С него потребителят може да рови в десетки често обновявани бази данни от различни научни институции по целия свят.

С Earth Observer потребителите могат да се спускат в места като дълбоководните океански каньони в Тихия океан, да визуализират тектоничните плочи на Земята и да наблюдават придвижването им, да получат информация за различни земетресения и вулканични изригвания в миналото на определени места, да следят промяната на количества планктон в океаните, топенето на полярните шапки, облачната покривка, и какво ли още не.

Много от тези бази данни се обновяват на месечна основа, като получават информация от сателити, изследователски кораби и др.

Ползата от новото приложение ще бъде особено осезаема за студени, учители и учени, споделят авторите на проекта.

За определен период приложението ще може да бъде изтеглено безплатно от секцията за образование към магазините на Apple. В бъдеще то ще се предлага срещу скромно заплащане.

Водещи

Най-четени