Цената на Apple мина психологическа граница 01.03 | 11:52

Компанията струва над половин трилион долара, което малко компании успяват да постигнат

От Георги Георгиев

Пазарната капитализация на най-скъпата компания в света в момента – Apple, премина рекордната граница от 500 милиарда долара – ниво, което малко компании в историята на световния бизнес са постигали, като никоя досега не се е задържала дълго над тази граница, коментират от AP.

През последния месец разликата между Apple и втората по големина компания – петролният концерн ExxonMobil, ставаше все по-голяма след като инвеститорите получиха доклада за зашеметяващо големите продажби на i-джаджи през тримесечието, включващо коледните празници.

Към момента пазарната капитализация на щатския технологичен концерн се равнява на 506 милиарда долара, а акциите му достигнаха рекордна цена от 542,41 долара. Така Apple струва със 100 млрд. долара повече от Exxon, която в момента се оценява на 411 млрд. долара. През 2007 петролната корпорация успява на два пъти да премине границата от половин трилион, но престоят ѝ на рекордните нива е кратък.

Друга компания, покорявала заветния финансов връх, е Microsoft – също за два кратки периода в края на 1999 и в началото 2000 година. Тогава ръководената от Бил Гейтс компания дори успява да достигне цена от 600 млрд. долара, но в рамките на един ден. Днес пазарната ѝ капитализация се оценява на 267 милиарда долара.

През годините сред рекордьорите се нареждат още Cisco, Intel и General Electric. Китайски петролен доставчик PetroChina за момент дори достига капитализация от астрономическата сума от 1 трилион долара след появата си на Шанхайската фондова борса. На борсите в Ню Йорк и Хонконг нейната цена обаче никога не е прехвърляла границата от половин трилион долара.

Най-четени