Част от сървърите на "Анонимните" са хоствани в България 28.02 | 15:22

Oткритието "изскочи" при разследване в Испания и арести на четирима хакери

От Диана Цветкова

Четирима души са арестувани в Испания при полицейска операция срещу хакери, твърдящи, че са част от популярната група "Анонимните". Това съобщи Европейската полицейска служба (Европол), която е координирала спецакцията на международно ниво.

Операцията с кодово име "Thunder" е резултат от 8-месечно разследване срещу група хакери, отговорни за серия атаки срещу сървъри и сайтове, както и за разпространяване в интернет пространството на лични данни на испански полицейски служители.

Един от арестуваните, представящ се с никнейм "Thunder", според властите е администрирал някои от  защитените канали за комуникация, използвани от "Анонимните".

Сървърите, използвани за тази цел, са хоствани от компании, които се намират в Чехия и в България, въпреки че са контролирани дистанционно от Испания, се посочва в съобщението на Европол.

Веднага щом разследващите в Испания са установили връзките на групата с други държави, те са се обърнали към Европол за координация на действията.

Благодарение на бързата реакция данните, съдържащи се в хостваните в България и Чехия сървъри, са запазени, уточняват от Европейската полицейска служба. След като съдебните органи в двете страни са одобрили изземването на сървърите, там са изпратени експерти от Европол, които да проконтролират на място обиските и задържането на техниката.

В рамките на спецакцията са открити и връзки с Южна Америка, които са разследвани от Интерпол и испанската полиция.

Водещи

Най-четени