Чуваме много по-ясно НЛО 21.07 | 17:39

Интернет инвеститори внесоха 100 милиона долара за изследване на извънземен живот

От Ивайло Коралски

Ловът на чуждоземен живот продължава с пълна сила. Интернет инвеститорът Юри Милнър и неговата Breakthrough Prize фондация са отделели 100 милиона долара в подкрепа на проекта Breakthrough Listen. Последният се състои в използването на радио телескопи, лазери и други съоръжения, спомагащи за улавянето на сигнали от извънземни.

Сумата не само ще гарантира цялото оборудване, но и ще позволи специализирани устройства, които ще подобрят значително процеса на търсене. Освен да покриват много по-голяма част от небесната шир и радио вълни, изследователите ще могат да ги проучват с по-голям детайл и висока скорост. Новите радио телескопи потенциално ще претърсват с до 100 пъти по-бързо, дори прихващайки пет пъти повече радио вълни.

Споразумението ще бъде за период от десет години (част от едно намигване, измерено в космически мащаби), но то ще спомогне за значителен научен напредък при изследването на НЛО.

100-те милиона долара ще помогнат на учените от цял свят да разследват цели галактики, наместо моментните малки групи от звезди.

И още – голяма част от информацията ще бъде публично достояние, така всеки прохождащ астроном ще може да се възползва от нея.

Водещи

Най-четени