Шум в телефона - дали не ме подслушват? 26.04 | 16:04

Как да разберете и сами да проверите дали някой наддава ухо, докато си бъбрите

От Кремена Бедерева

Медиите гръмнаха по темата подслушване. Хвърчат записи в медийното пространство, из социалните мрежи пък потребителите си разменят опит, за да разберат дали са подслушвани и те самите.

Ако сте обаче от тези, които сте твърдо решени да разгадаете ребуса, вижте съветите на специалисти, като Глен Шуновер – експерт от компанията за телекомуникационна сигурност Koolspan и първият ръководител на звеното по мрежова сигурност на Пентагона, САЩ.

Следете пулсиращия статичен шум

Нормално е да чувате подобен шум, докато разговаряте. Но ако го чувате, докато не провеждате разговори по телефона, това може да означава, че апаратът се подслушва. В случая е важно да можете да различавате въпросния пулсиращ шум от шума, предизвикан от лоша връзка. Пулсиращият се характеризира с периодичност и прилича на шума, предизвикан от смяна на линиите.

Проверявайте за прегряване

Ако сте забелязали, че телефонът ви се загрява, когато не го ползвате, това може да е индикатор, че някой следи разговорите ви.

Необяснимо високите сметки и SMS-ите със странни символи от непознати номера също може да са признак за подслушване.

Ако си мислите, че е само това - жестоко се лъжете. Вижте останалите начини, по които да разберете, че сте подслушван - никак не са за изпускане - на Econ.bg.

Водещи

Най-четени