Ще си разменяме шоколади и мечета по Facebook 28.09 | 16:23

Социалната мрежа пуска функция за изпращане на реални подаръци

От Георги Георгиев

Освен че позволява да общуваме с приятелите си, без да ги виждаме, любимата социална мрежа скоро ще позволи различни изконни социални събития като рождени дни на практика да се преместят изцяло в дигиталното пространство.

С новата си услуга, наречена Gifts, Facebook ще позволи на потребителите да си изпращат шоколади, кафе, чорапи и всякакви други подаръци в реалния живот.

За момента услугата е достъпна само за малка група потребители в САЩ, като се предвижда в следващите месеци тя постепенно да се разширява и в останалия свят, съобщава AP.

Чрез нея абонатите на Facebook ще могат кликват върху предвидена иконка за подаръци на страниците на своите приятели. За момента услугата е достъпна и през смартфони под Android, като скоро се очаква тя да стане достъпна и през iPhone и iPad.

Самата иконка ще се появява от дясната страна на страниците заедно с бележки за рождените дни на приятелите, предстоящите сватби и други щастливи събития. Така например ако рожденият ден на ваш приятел предстои след два дни, системата ще ви изкарва показва линк, препращащ към списък с подаръци, които можете да му купите и да му подарите, без дори да ви се налага да го виждате.

Получателят ще бъде уведомяван през Facebook, където ще трябва да въведе адреса за доставка на подаръка. В някои случаи той ще може да избира детайли в подаръка – например, цвета на подарената чаша, вкуса на шоколада или стила на чорапите.

Той дори ще може да подменя даден подарък с друг в случай, че например не обича шоколад или не носи чорапи. Така радостният ефект от изненада може да се загуби, но той едва ли е толкова важен, като се има предвид, че с подарък от Facebook подаряващият вероятно просто отбива номера...

Новата инициатива е първият реален опит на Facebook в областта на електронната търговия. Компанията ще взима процент от приходите от продажби, който за момента не е уточнен.

Приложението става възможно благодарение специалисти от малката ИТ компания Karma, която Facebook закупиха в знаковия ден на излизането си на борсата.

Най-четени