Транспортният хаос във Франция продължава и по празниците 24.12 | 17:00

За протестиращите ваканция няма. Те ще посрещнат Нова година в състояние на стачка

От iNews.bg

Във Франция празничната атмосфера е съпътствана от транспортен хаос. В 20-я ден на протеста срещу пенсионната реформа не се движат 40% от бързите влакове.

За протестиращите ваканция няма. Те ще посрещнат Нова година в състояние на стачка. Преговорите между синдикатите и управляващите не доведоха до коледно примирие.

Недоволството срещу пенсионната реформа отново се усеща най-силно в Париж, където не се движат влаковете към предградията. На Коледа ще бъдат пуснати само някои линии. Транспортният хаос ще продължи и във втория ден на Коледа, предава БНТ.

Синдикатите все пак таят надежда за пробив, за повтаряне на сценария от 1995 година, когато предколедните стачки принудиха правителството да оттегли промените в пенсионната система.

За по-реалистично настроените надеждите за компромис са насочени към следващата година. Първата среща между синдикатите и управляващите е на 7 януари.

Коледното настроение на парижани е помрачено и от замлъкналите камбани на "Нотр Дам". Заради унищожителния пожар за първи път от 216 години в "Нотр дам" няма да бъде отслужена коледна литургия.

Най-четени