Прогноза за времето „на живо” от Двореца в Балчик 27.12 | 15:58

В комплекса ще заработи нова метеорологична инсталация

От Филипа Тодева

Туристите ще могат да получават актуална информация за метеорологичните условия в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик. Това съобщи директорът на институцията Ивелина Радилова, цитирана от БТА. Микроклиматът в Балчик е много специфичен заради релефа, който на практика разделя града на две зони. На платото винаги е по-ветровито, а на морския бряг - тихо.

Затова информацията за конкретните метеорологични данни в архитектурно-парковия комплекс в реално време ще бъде много полезна за туристите,  коментира директорът на държавния културен институт. 

Автоматична метеорологична станция в комплекса вече измерва не само температурата на въздуха, но и силата на вятъра, количеството на влагата и валежите.

Тя е част любителска мрежа за метеорологични наблюдения и по интернет туристите ще могат в реално време да проследят показанията преди да решат дали да тръгнат на екскурзия, поясни Радилова. От началото на следващата година туристите ще могат да видят прогноза за времето и на сайта на комплекса.  

Най-четени